Ayam Perab Rempah Ringkas
Bahan cuma Daging ayam
Serbuk kunyit
Serbuk msg
Garam
kube pati ayam yang dihancurkan
dan mentega sebagai minyak masak.
Masak dalam api yang sederhana dengan menggunakan kuali yang biasa.10 minit sudah cukup
Kenapa guna mentega ?
Saya biasa guna mentega sebagai minyak masak.Saya guna gak minyak masak,tapi sesekali gunakan mentega sebagai minyak masak.Rasa dia lain sikit.
Anda nampak macam ada hangus sikit kat luar daging ayam tu kan ? tu sebenarnya serbuk kunyit yang hangus,bila kita dh kopek isi ayam tu,dalam dia tak hangus,yang hangus tu kunyit dia.Boleh ketepikan kunyit yang hangus tu.Kalau makan pun tak memberikan kesan pada rasa ayam,kerana kunyit tu sedap dimakan huhu..
Masa masak,api jangan besar atau terlalu besar.Ramai orang nk cepat masak,dia besarkan api.Yang masak nanti luar sahaja,sebab itu saya lindung di dengan kunyit,api biar sedang2 sahaja bha,kadar suhu memainkan peranan agar suhu yang sedang2 tu mempunyai masa mencukupi untuk memasakan bahagian dalam isi.
Pada masa sama,suhu yang tinggi tidak menjejaskan bahagian luar kalau suhu itu adalah sedang2.Jadi masa dan suhu amat penting.Suhu yang sedang2 akan mengambil masa untuk sampai kedalam isi,sedangkan suhu yang tinggi cepat membakar dibahagian luar sebelum sempat bahagian dalam masak betul.
Cube pati ayam tu ?
Kube tu kube pati ayam yang bentuk segi empat tu,saya ambil apa benda yang saya rasa nak,huhu..saya hancurkan je jadi rempah.Pastu gaulkan dengan yang lain.Kube tu dia diadunkan dengan beberapa bahan lain.Jadi ada sedikit penambahan rasalah.
Cube pati ayam tu ?
Kube tu kube pati ayam yang bentuk segi empat tu,saya ambil apa benda yang saya rasa nak,huhu..saya hancurkan je jadi rempah.Pastu gaulkan dengan yang lain.Kube tu dia diadunkan dengan beberapa bahan lain.Jadi ada sedikit penambahan rasalah.
Saya kalau ada masa2 rajin,saya masak.Daging tu kita boleh perab semalaman kalau nak.ikut pada citerasa sendiri.Yang penting simple ala-carte.
No comments:
Post a Comment